fredag 13 juli 2012

Varför finns det ingen därute?

Jag förstod rätt tidigt att hårdrock och klassisk musik hade en bred lyssnarskara i Sverige.
Dessvärre har den klassiska musiken påtagligt bättre diplomatiska lobbyister i radiohuset.

Som all modern musik så rör hårdrocken på sig precis som vi människor, den vägrar låta sig tämjas och kanske därför försvann hårdrocken (eller rock som jag hellre vill kalla den) bland alla neon avarter som fick musiken att bli platt och tråkig.

En musik form som borde ha många lyssnare är reggaen, den har fyllt arenor sen 70-talet och har tyvärr fått motstå kritik för sina "antitexter" och åhörare som vill slå på en "bong". Men här vill jag dra i handbromsen och upplysa den okunnige att droger och alkohol har alltid funnits inom musik, speciellt klassisk musik.

Visst är det en taskig ursäkt att bra musik ska förväxlas med droger men det gäller nog även beslutsfattarna idag oxå, dom kan ju behöva något avkopplande efter en veckas debatter och möten.

Eldorado var min "drog" under slutet av 80-talet eller det var åtminstone ett program som gick att lyssna på under övertiden som avverkades under min tid på Ericsson.

Radio har på någotvis blivit sämre och sämre, kunnig personal som kan musikhistoria och förstår ordet "traditionell musik" har helt kommit bort. Istället styr diagram över inkomster och lyssnartoppar som givetvis blinkar rött när en låt som även spelas på alla köpcentrum i hela Sverige, samtidigt som den hörs på 85% av alla radiokanaler (Marknadsförd musik).

En sak som förvånar mig är den förlorade länken mellan artister som spelar live tex. i Stockholm och närradion. Det ska ju vara självklart att musiken som spelas live borde höras i radio.
Varför har annars artisten,arrangören och publiken följts åt under flera år ?

Pulsen i ett program tror jag är oerhört viktigt för att inte glöma hela dags schemat.
Vem vill höra musik som bara stör under eftermiddags rusningen på Essingeleden?

Eller när man vaknar upp på morgonen c:a 05:10 och P2 lirar "satans sonater" för döva och onda från Mordor??

Visst är det svårt men just därför borde den "fria radion" besittas av "fria tänkare" som kan handskas med musik och publik, man lyssnar väl ändå på skapande musik för att man är kreativ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar