fredag 27 juli 2012

You´re old...

På senare tid har människor i min omgivning försökt få mig att tro att jag är för gammal.. I vilket sammanhang undrar ni kanske ? Är det min sena debut som bilförare, kanske mitt val att bli föräldrer eller är det mitt utseende ? Frågorna är många men det rätta svaret är min historia som DJ. 
Man har ingen koll helt enkelt, det är "rock and rollen" versus "visorna", du fattar ju ingenting...
Jag måste göra det klart för er att jag inte trivs med musiken som spelas på radion,klubbar eller vad som säljer för det har aldrig haft en mer relevant plats än för stunden. Jag lever i framtiden med dåtiden som min farkost, ur dåtiden har jag med mig kunskap,frekvenser och solidaritet uppbyggt på basen av ärlighet.Visst lyssnar jag på musik som säljer, men det behöver ju inte betyda att man får höra den jämt.

Jag brukar vara en ganska tolerant person som förstår om det finns förhinder eller problematik som gör att ett evenemang inte får den utgången som man hoppats på. På senare tid börjar jag dock tröttna på medmänniskor som inte förstår upplägg med kvalité och planering. Detta gäller på alla plan inte bara det som strömmar ur en högtalare. Om inte chefen bryr sig om sina anställda och dom anställda skiter i sitt jobb brukar dom flesta verksamheter rasa. Man skryter om sin ljudanläggning men bartendern kan inte göra en "Janis Joplin", visst är det lite som en Dj som inte vet vem James Brown är...eller?

Att komma ut på grönbetet och upptäcka att dom man verkligen respekterar som artister har gett med sig och gör ett surt jobb visar bara hur rätt man har. Dom har hört ryktena från förr och försöker bara göra det bästa av allt, dvs. rädda vad som räddas kan.

Vi i Sverige är som oftast oväntat borta ut leken eftersom vi har en intensiv miljö där allt som alla vill spela måste spelas under en begränsad tid och gärna på kortast möjligast tid. Fortfarande ska man som DJ spela en timme! När man undrar varför, så svarar arrangören att dom har en polare som ska spela för första gången...Kan knappt bärga mig när chefen kommer fram och säger att jag bara behöver jobba en timme om dagen men ändå får pröjs för en dag. Vad sker egentligen när man "editerar" upp en kväll med ett pärlhalsband av "polare" som ska spela musik?

Jag var ute häromkvällen och fick erfara vad jag försöker beskriva, en Dj spelade ett intressant set, dansgolvet kokade och varje väl utvald låt höjde stämningen och det var bara en tidsfråga innan han skulle få dansgolvet att utbrista i ett lyckorus...Som en kastvind utbyttes allt till en tom talrik för den hungrige när helt plötsligt en livs levande "Jukebox" dök upp i båset. Jag kunde hör vad dom skrek/diskuterade: - Jag ska spela nu du har kört din timme...allt som man just åstakommit med noggrant utvalda låtar var som bortkastat...helt plötsligt är det en stund av oplanerat "mayhem" som sprutar ut ur högtalarna, dom så kallade hitsen som ska rädda stämningen och få tillbaka anseendet som gått förlorat.

Vad var det där bra för? Vad har redan ansträngd tid fått i gengäld av situationer när den som planerar kanske i dagar blir bortviftad och jag är ganska övertygad bortglömd efter intrånget. 

Vi har ingen klubbkultur, den korta tid som funnits är uppbyggd på lån/privata pengar, ganska lite kunskap
om ljud och som oftast även musiken. 95% av lokalerna ägs och drivs av inkompetenta individer som bara tänker på hur många liter öl rann ur kranarna under kvällen och varför det var så många "svarta" i lokalen. Om sen individens polare står i dörren, baren, köket och dj-båset och har den där företagssamma inställningen "jag-ler-aldrig-för-kunden-är dum-i-huvudet" så kan man ju räkna ut resten själv.

Dj Jukebox

Det är party !!!

Oldschool.

Physics

BreakageInga kommentarer:

Skicka en kommentar